Årsberättelse 2023

PROJEKT INOM CIRKULÄR EKONOMI 

 

ECCU – Energy Carbon Capture & Utilisation  

 

Vårt mål är att Westenergy ska producera koldioxidneutral energi senast i början av 2030-talet. År 2022 inledde vi projektet EnergySampo CCU, vars mål var att bygga en mindre anläggningshelhet för tillverkning av syntetisk metan i anslutning till avfallsenergianläggningen. Slutligen utvecklades den politiska styrningen, tekniken och koldioxidmarknaden snabbare än vi hade förväntat oss. Det blev krävande att utveckla det småskaliga projektet, särskilt på grund av den kommersiella lönsamheten och den svaga inhemska marknaden för elbränslen. Samtidigt hittade vi utmärkta samarbetspartner för att kunna utnyttja koldioxid i full skala. Till slut var valet enkelt och vi bestämde oss för att ersätta EnergySampo CCU-projektet, som lagt grunden till vår lösning för avskiljning av koldioxid, med ECCU. 

När projektet är slutfört kommer det att vara en av världens första anläggningar för avskiljning av koldioxid i denna skala.

I oktober 2023 ingick vi ett intentionsavtal med CPC Finland Oy och Prime Capital AG och deras samriskföretag Koppö Energia Oy om att utveckla, bygga och driva en anläggning för avskiljning av koldioxid. När projektet är slutfört kommer det att vara en av världens första anläggningar för avskiljning av koldioxid i denna skala. När anläggningen är klar kommer den att minska koldioxidavtrycket från Westenergys avfallsenergianläggning avsevärt och utgöra en tillförlitlig koldioxidkälla för Koppö Energias stora projekt för syntetisk metan i Kristinestad. Arbets- och näringsministeriet beviljade ett energiinvesteringsstöd på 20 miljoner euro för avskiljningsprojektet i december 2023.  

Efter beslutet om offentlig finansiering inledde Westenergy tillsammans med sina samarbetspartner processen med att bilda projektbolaget Eccu Oy. Syftet med det nya bolaget är att driva koldioxidavskiljningsprojektet framåt för Westenergy och dess samarbetspartner. Nästa steg i projektet är att välja en projektplanerare och en huvudsaklig leverantör av utrustning, dvs. att utarbeta de så kallade FEED-planeringsavtalen (Front-End Engineering Design). Dessutom är en planändring under beredning och ansökningar om nödvändiga tillstånd för den nya anläggningen, särskilt ett miljötillstånd, är under arbete. Målet är att Eccu Oy ska kunna fatta ett investeringsbeslut i slutet av detta år när planerna och tillstånden är klara och att anläggningen för avskiljning av koldioxid ska kunna tas i drift före utgången av 2026.  

När den nya anläggningshelheten är i drift kommer den att ta tillvara all koldioxid som uppstår vid energiproduktionen.

När den nya anläggningshelheten är i drift kommer den att ta tillvara all koldioxid som uppstår vid energiproduktionen. Varje år levereras cirka 150000 ton koldioxid till tillverkningsprocessen för syntetiska bränslen. Resten omdirigeras av Westenergy till tillverkningen av permanent kolbindande produkter, såsom produkter för kemi- och cementindustrin. Detta främjar utvecklingen av en ny industri baserad på kolåtervinning i Vasaregionen.  

Hållbarhet och utsläppsfrihet är kärnan i Westenergys strategi och dessutom viktiga frågor för våra aktieägare, affärspartner och hela Vasaregionen. Avskiljningsanläggningen som representerar den absoluta toppen i branschen kommer att säkerställa att vår avfallsenergianläggning fortsätter att använda den mest avancerade tekniken även framöver.  

 

Övriga projekt inom cirkulär ekonomi

 

År 2023 var forsknings- och utvecklingsverksamheten starkt inriktad på främjande av avskiljning och återvinning av koldioxid

Vi arbetar för en allt effektivare cirkulär ekonomi genom att delta i utvecklingsprojekt som främjar cirkulär ekonomi i samarbete med företag och högskolor. År 2023 var forsknings- och utvecklingsverksamheten starkt inriktad på främjande av avskiljning och återvinning av koldioxid. Samtidigt förbereddes flera viktiga projekt med samarbetspartner som kommer att inledas under 2024. Till de projekt som höll på att förberedas hörde bland annat ”Ekoäly”, ett projekt som utvecklar ett identifieringssystem baserat på artificiell intelligens och maskininlärning för sortering av kommunalt avfall, och ”MAP-UP-P2X”, som kartlägger regionens koldioxid- och materialflöden samt tillgängliga tekniker för industriellt utnyttjande av dessa. Under 2023 har vi dessutom understött projekt som syftar till att öka effektiviteten på biogasmarknaden och i vätgasproduktionen. 

MILJÖ

Vi satsar på att utveckla hållbarheten i vår verksamhet och på en övergripande kartläggning av miljöpåverkan. Vi uppfyller de förpliktelser som har fastställts i miljötillstånden, till exempel när det gäller olika mätningar, den teknik som används och hanteringen av restprodukter.  

Vårt ledningssystem är certifierat enligt miljöstandarden ISO 14001.

Vårt ledningssystem är certifierat enligt miljöstandarden ISO 14001. Identifieringen av miljöaspekter utgör grunden för vårt miljöprogram, enligt vilket vi till exempel har försökt effektivera användningen av kemikalier i rökgasreningen samt främja utvecklingen av den cirkulära ekonomin genom att aktivt delta i olika utvecklingsprojekt inom cirkulär ekonomi.

Vid uppföljningen av verksamhetens miljöpåverkan har kontrollen av utsläppen i luften en central roll. Luftutsläppen övervakas kontinuerligt. Nedan beskrivs resultaten av mätningarna för 2023. Hela cirkeldiagrammet anger gränsvärdet för den förorening som har fastställts i miljötillståndet och det gråfärgade området inuti cirkeln anger haltens utfall. Resultaten visar att rökgasreningen vid Westenergys anläggning är på en hög nivå. I slutet av 2023 trädde nya strängare utsläppsgränser i kraft. Vi var förberedda på förändringen, då vi tog i bruk en rökgasskrubber redan för några år sedan. Tack vare den kan vi effektivt rena rökgas särskilt från sura föroreningar. 

Vårt mål är att vi under de närmaste åren också ska kunna ta tillvara koldioxiden i rökgaser, vilket kommer att minska anläggningens koldioxidavtryck avsevärt.

Vårt mål är att vi under de närmaste åren också ska kunna ta tillvara koldioxiden i rökgaser, vilket kommer att minska anläggningens koldioxidavtryck avsevärt. Koldioxidmätningarna som gjordes i fjol visade att Statistikcentralens koefficient som använts i beräkningarna stämmer väl överens med de faktiska mätresultaten.  

Resultat från kontinuerliga mätningar 2023 

Resultat från engångsmätningar 2023  

Utöver luftutsläppen övervakar vi även sammansättningen av kondensvattnet som uppstår vid rökgasreningen samt yt- och grundvattnet i området. Inga betydande förändringar har observerats i kondensvattnets sammansättning eller i yt- och grundvattnets kvalitet under driften.  

Verksamhetens inverkan på trädbeståndet och vegetationen i det närliggande området följs också noggrant upp. I skyddsområdet Vedahugget som ligger i närheten av anläggningen växer stuplav. Stuplav hör till de arter som kräver uppföljning och dess förekomst kontrolleras regelbundet av en utomstående inspektör. Inga betydande förändringar har observerats i förekomsten av stuplav under driften av anläggningen. Vi deltar också i en omfattande bioindikatorstudie som ger oss information om hur utsläppen i luften påverkar växtligheten. Dessutom deltar vi i ett gemensamt program för övervakning av luftkvaliteten som omfattar hela Vasa och Korsholm.  

Restprodukter
 

Restprodukter behandlas i enlighet med kraven i miljötillståndet och vi strävar efter att främja återvinning av dessa.

Verksamheten vid Westenergys avfallsenergianläggning ger upphov till bottenslagg, avfall från rökgasreningen, dvs. APC-avfall, och pannaska. Restprodukter behandlas i enlighet med kraven i miljötillståndet och vi strävar efter att främja återvinning av dessa.

Förra året användes cirka 19 600 ton mineralmaterial som jordbyggnadsmaterial.

Bottenslagg består av aska och icke-brännbara material såsom metall. Stora metallbitar separeras från bottenslagget redan vid anläggningen och skickas vidare till återvinning. Det material som återstår efter metallsepareringen, dvs. mineralmaterialet, är lämpligt som jordbyggnadsmaterial och kan användas för att ersätta jungfruliga material såsom sand och grus. Förra året användes cirka 19 600 ton mineralmaterial som jordbyggnadsmaterial. Vår samarbetspartner i hanteringen av bottenslagg är Suomen Erityisjäte Oy. 

Tack vare askraffinaderiet som togs i bruk i början av detta årtionde har koldioxidutsläppen från askhanteringen minskat avsevärt.

Avfallet från rökgasreningen, dvs. det så kallade APC-avfallet, består av rengöringskemikalier och föroreningar som är bundna till dem. Pannaska är aska som avlägsnats från pannans värmeöverföringsytor. Vår samarbetspartner i den fortsatta hanteringen och undersökningen av dessa material är Fortum Waste Solutions Oy. År 2023 styrdes cirka 4 500 ton APC-avfall och 1 600 ton pannaska för vidare behandling. De flesta av materialen behandlades vid Fortums askraffinaderi i Björneborg, och en del stabiliserades med hjälp av cement för att deponeras. Tack vare askraffinaderiet som togs i bruk i början av detta årtionde har koldioxidutsläppen från askhanteringen minskat avsevärt. Dessutom kräver deponeringen betydligt mindre utrymme än tidigare. Vi strävar efter att främja återvinningen av restprodukter. För närvarande undersöker vi till exempel möjligheterna att ta tillvara metaller från finfördelade sidoströmmar.  

HÄLSA OCH SÄKERHET PÅ ARBETSPLATSEN  

Westenergy har varit en olycksfri arbetsplats i snart fyra år. 

Vårt mål för säkerheten på arbetsplatsen är att förebygga och förhindra olycksfall i arbetet och andra hälsorisker som orsakas av arbetet och arbetsmiljön samt att förbättra arbetsmiljön och arbetsförhållandena. År 2023 inträffade inga olycksfall i arbetet som ledde till sjukfrånvaro på Westenergy. Westenergy har varit en olycksfri arbetsplats i snart fyra år.  

Förra året rapporterades totalt 70 säkerhetsobservationer av personalen.

Vi strävar efter att engagera hela personalen i att förbättra säkerheten på arbetsplatsen. Förra året rapporterades totalt 70 säkerhetsobservationer av personalen. Säkerhetsobservationer är observationer av missförhållanden som kan utgöra en risk för olycksfall i arbetet. På Westergy behandlas säkerhetsobservationer dagligen. Varje situation och den grundläggande orsaken till situationen utreds så noggrant som möjligt för att förbättra säkerheten i framtiden. 

Westenergy har som mål att hela personalen ska ha aktuella kunskaper i första hjälpen och ett Arbetssäkerhetskort. Dessutom genomgår alla personer som arbetar på Westenergys område en säkerhetsintroduktion innan de börjar arbeta.  

Säkerhetskvarter har visat sig vara ett bra verktyg för att förbättra säkerheten på arbetsplatsen. En säkerhetskvart är ett säkerhetsrelaterat informationsmöte om ett aktuellt ämne. Förra året ordnades totalt 18 säkerhetskvarter för personalen, där man bland annat behandlade en säker användning av elektriska gaffeltruckar och lyftkrokar.  

Westenergys arbetarskyddskommission sammanträdde fyra gånger under året. Arbetarskyddskommissionen utvecklar arbetstagarnas säkerhet tillsammans med olika personalgrupper och ger utvecklingsförslag till arbetsgivaren för att förbättra säkerheten på arbetsplatsen. Dessutom ser arbetarskyddskommissionen till att verksamhetsprogrammet för arbetarskyddet genomförs och samarbetar aktivt med företagshälsovården. Förra året uppdaterade arbetarskyddskommissionen även den riskbedömning som omfattar alla företagets funktioner och områden.  

  • Olycksfall i arbetet
    0
  • Personalens sjukfrånvaro
    0
    %
  • Säkerhetsobservationer
    0

Föregående år tog vi i bruk en ny obemannad vägningsstation och ett mellanlagringsfält, och under det gångna året har vi fått värdefull erfarenhet av att använda dessa nya funktioner och områden. I sin helhet fungerar de nya funktionerna bra. Vi har identifierat förbättringsbehov, till exempel i hur passerkontrollsystemet fungerar, och målet under det kommande året är att göra passerkontrollen smidigare.

Med tanke på arbetssäkerheten är årsservicen av anläggningen en krävande period, eftersom upp till 120 personer då arbetar samtidigt i olika delar av anläggningen med olika underhållsuppgifter. Pressen att slutföra bestämda uppgifter i tid innebär ytterligare en utmaning för säkerheten på arbetsplatsen. Förra årets årsservice gick i alla fall bra med tanke på arbetssäkerheten och det inträffade inga olycksfall i arbetet. Vi samarbetade med Rescue Team Finland Oy för att organisera säkerhetsövervakningen och trafikledningen. Vi har arbetat systematiskt för att förbättra säkerheten under årsservicen och våra samarbetspartner är vid det här laget väl förtrogna med rutinerna.  

I samband med organisationsförändringen förra året åtskiljdes säkerhetsledningen till en separat enhet. I slutet av året tog Janne Suorauha, som tidigare arbetat med passerkontroll och mottagningsverksamhet, över ledningsansvaret för arbetarskyddet i egenskap av hälso- och säkerhetsingenjör.  

Westenergy är med i Arbetshälsoinstitutets forum Noll olycksfall som är ett nätverk av arbetsplatser som strävar efter att förbättra säkerheten och välbefinnandet i arbetet och sprida god praxis. Forumet delar årligen ut nivåklassificeringar till företag som bygger på framgångsrik och kontinuerlig förbättring av arbetssäkerheten. Westenergy har tilldelats den högsta nivåklassificeringen i världen tre år i rad.

PERSONAL

 

År 2023 arbetade sammanlagt 47 personer hos Westenergy. Westenergy sysselsätter ett stort antal sommarjobbare i förhållande till antalet anställda. Förra året anställdes ett tiotal personer för sommarjobb. Sommarjobbarna var vikarier inom anläggningens produktion och underhåll samt arbetade med att sköta underhållet av grönområdena. En stor del av våra sommarjobbare är studerande. Vi samarbetar också med studerande till exempel i form av examensarbeten. De examensarbeten som blev färdiga förra året handlade om behovet av att förnya kommunikationsmaterial och om återvinningsmöjligheterna för avfallsenergianläggningens kondensvatten.  

År 2023 uppgick antalet utbildningsdagar för Westenergys personal till totalt 75 dagar. 

Westenergy verkar i en bransch som förändras och utvecklas snabbt. Även tekniken och de system som används utvecklas hela tiden, vilket samtidigt skapar nya möjligheter att utveckla verksamheten. Det är därför mycket viktigt att upprätthålla och utveckla personalens kompetens. Varje år kartläggs arbetstagarens utbildningsbehov i samband med utvecklingssamtalen och en personlig utbildningsplan görs upp. År 2023 uppgick antalet utbildningsdagar för Westenergys personal till totalt 75 dagar.  

Kartläggningen visade att arbetstillfredsställelsen bland personalen på Westenergy ligger på en hög nivå.

Vid årsskiftet 2023–2024 genomfördes en kartläggning av personalens välbefinnande i arbetet i form av ett elektroniskt frågeformulär, personliga intervjuer och en genomgång av resultaten med varje personalgrupp. Kartläggningen visade att arbetstillfredsställelsen bland personalen på Westenergy ligger på en hög nivå. I kartläggningen identifierades några utvecklingsområden, till exempel utmaningar i informationsflödet och minskad interaktion med kollegor på grund av distansarbete, vilket kan försvaga sammanhållningen.  

Rekreation är viktigt med tanke på välbefinnandet i arbetet och bidrar till att skapa en känsla av samhörighet bland personalen. Westenergy har en arbetshälsogrupp som planerar meningsfulla gemensamma aktiviteter varje år. År 2023 fick personalen möjlighet att pröva på väggklättring. Personalen har också tillgång till ett mångsidigt gym.