Laitos pyritään pitämään ympärivuorokautisessa toiminnassa lähes koko vuoden ajan.
Westenergyn tuotannollinen tavoite on hyödyntää kierrätykseen soveltumaton osa yhdyskuntajätteestä sähkön ja kaukolämmön tuotannossa mahdollisimman tehokkaasti ja puhtaasti. Laitos pyritään pitämään ympärivuorokautisessa toiminnassa lähes koko vuoden ajan, ja energiantuotanto keskeytyy vain noin kahden viikon mittaisen vuosihuoltojakson ajaksi. Vuosihuolto ajoitetaan tyypillisesti kevääseen, jolloin lämmitystarve ja siten myös kaukolämmön kysyntä on matala.
Westenergyn jäte-energialaitoksen prosessienohjauksesta vastaavat tuotantopäällikkö ja 15 käyttöhenkilöä, jotka työskentelevät 3 henkilön muodostamissa tiimeissä.
Tuotettu määrä kaukolämpöä vastaa puolestaan noin 50 % Vaasan alueen kokonaiskaukolämpötarpeesta.
Vuonna 2023 tuotimme noin 188 000 tonnista jätettä noin 102 gigawattituntia sähköä ja 385 gigawattituntia kaukolämpöä. Tuotettu määrä sähköä kattaa jäte-energialaitoksen oman käytön lisäksi noin 4 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuositarpeen. Valtakunnan verkkoon sähköä tuotettiin noin 82 gigawattituntia. Tuotettu määrä kaukolämpöä vastaa puolestaan noin 50 % Vaasan alueen kokonaiskaukolämpötarpeesta. Kesäaikaan tuotamme kaiken tarvittavan kaukolämmön. Sähkön ja kaukolämmön tuotannon suhdetta pystytään säätämään, ja viime vuonna energiantuotanto painottui kaukolämmön tuotantoon. Yhteistyökumppaninamme energian tuotannon ohjauksen ja jakelun saralla toimii Vaasan Sähkö Oy.
Laitoksen käytettävyys vuonna 2023 oli kokonaisuudessaan
hyvällä tasolla – 94,5 %.
Syksyllä laitoksen arinassa ilmeni korjaustarpeita ja pysäytimme laitoksen tuotannon noin viikon ajaksi korjaustöitä varten. Ammattitaitoisen henkilöstön ansiosta korjaustyöt etenivät nopeasti ja vaikutukset käytettävyyteen jäivät maltillisiksi. Laitoksen käytettävyys vuonna 2023 oli kokonaisuudessaan hyvällä tasolla – 94,5 %.
Energiantuotannon kannalta jäte on haastava raaka-aine, sillä se koostuu vaihtelevista materiaaleista. Merkittävä vaihtelu hyödynnettävän jätteen koostumuksessa hankaloittaa puolestaan prosessin tasaista ohjausta ja aiheuttaa kuormitusta laitoksen laitteistoille ja savukaasujen puhdistukselle. Viime vuosina jätteen laadun ja määrän hallintaan on kohdistunut haasteita, ja olemmekin alkaneet selvittää mahdollisuuksia tuontijätteen hyödyntämiseksi kunnallisen yhdyskuntajätteen rinnalla raaka-aineen laadun ja määrän tasaamiseksi.
Jäte on energiantuotannon näkökulmasta hyvin haastava raaka-aine, sillä se koostuu erilaisista materiaaleista. Jätteen koostumus vaikuttaa prosessinohjaukseen, laitoksen toimintaan ja savukaasujen puhdistukseen, joten jätelaadun tarkkailu on keskeisessä asemassa. Myös ympäristölupa asettaa velvoitteita käytettävän raaka-aineen koostumuksen seurannalle.
Tarkastimme viime vuonna yhteensä 91 kuormaa.
Viime vuonna muutimme jätelaadun tarkkailussa käytettyä menetelmää ja pystyimme tarkastamaan aiempaa suuremman määrän jätettä. Tarkastimme viime vuonna yhteensä 91 kuormaa.
Varastointia ja tarkastustoimintaa varten olemme saaneet käyttöön uuden välivarastoalueen ja hallin. Lisäksi alueelta on eroteltu betonimoduulein erillinen alue pohjakuonan lastausta varten. Viime vuonna hankimme kokemusta myös jätteen paalauksesta sekä paalien purkamisesta.
Tavoitteena on pysäyttää laitoksen toiminta vain kerran vuodessa vuosihuoltojakson ajaksi.
Kunnossapitotoiminnan päätavoite on luoda edellytykset sille, että Westenergyn jäte-energialaitoksen on mahdollista olla ympärivuorokautisessa toiminnassa lähes ympäri vuoden. Tavoitteena on pysäyttää laitoksen toiminta vain kerran vuodessa vuosihuoltojakson ajaksi. Vuonna 2023 laitoksen käytettävyys oli hyvällä tasolla – 94,5 %. Korkeaan käytettävyyteen ovat vaikuttaneet merkittävästi suunnitelman mukaisesti suoritetut ennakkohuoltotyöt sekä ammattitaitoinen ja laitoksen tekniikan tunteva henkilöstö.
Westenergyn kunnossapitotiimin muodostavat kunnossapitopäällikkö, sähkö- ja automaatioasentajat, mekaaniset asentajat sekä mekaanisen kunnossapidon työnsuunnittelija. Tiimin vahvuutta ja henkilöstöä on myös laajennettu oppisopimuksen kautta. Kunnossapitotiimi vastaa laitoksen päivittäisistä huolto- ja korjaustoimenpiteistä ja tarttuu vikatilanteisiin. Toimintamme merkittävänä tukipilarina toimii myös laitoksen toiminnan kannalta tärkeiden laitteiden toimittajien huoltoverkostot.
Westenergyn käyttö- ja kunnossapitohenkilöstön lisäksi vuosihuoltoon osallistui yli 100 työntekijää.
Laitoksen vuosihuolto on kunnossapidon näkökulmasta kriittinen ajanjakso, sillä silloin toteutetaan kaikki sellaiset huolto- ja korjaustyöt, joiden toteuttaminen edellyttää laitoksen alasajoa. Vuoden mittaan kerätään tietoa kunnossapitotarpeista, joiden pohjalta laaditaan vuosihuoltosuunnitelma. Viime vuonna vuosihuolto toteutettiin huhtikuussa. Huoltojakson kestoksi oli suunniteltu kaksi viikkoa, mikä toteutui onnistuneen työsuunnittelun sekä riittävän resursoinnin ansiosta. Westenergyn käyttö- ja kunnossapitohenkilöstön lisäksi vuosihuoltoon osallistui yli 100 työntekijää. Huoltojakson aikana toteutettiin lukuisia tavanomaisia ennakkohuoltotehtäviä ja määräaikaistarkastuksia sekä mekaanisessa että sähkö- ja automaatiokunnossapidossa. Huoltojakson aikana esimerkiksi vaihdettiin arinan alkuosan jäähdytyslohkot ja toteutettiin arinalohkojen tukirautojen hitsauksia, sekä vaihdettiin ketjukuljettimien kuluvat osat. Toteutimme myös kattilaputkien kuntokartoituksen.
Laitoksen laitteistojen huoltotarpeet ovat laitoksen ikääntymisen myötä laajeneva tosiasia, joita pyrimme ennakoimaan yhteistyössä sopimuskumppaneiden kanssa. Viime vuoden syksyllä pysäytimme laitoksen toiminnan arinassa ilmenneiden korjaustarpeiden vuoksi noin viikon ajaksi. Tilanteen vaikutukset pystyttiin kuitenkin minimoimaan osaavan henkilöstön toimesta, ja kokonaisuudessaan laitoksen käytettävyys oli viime vuonna hyvällä tasolla.
Kunnossapitotoimintaa pyritään kehittämään jatkuvasti, ja parhaillaan käynnissä on laitoksen kunnossapitojärjestelmän uudistaminen.
Kunnossapitotoimintaa pyritään kehittämään jatkuvasti, ja parhaillaan käynnissä on laitoksen kunnossapitojärjestelmän uudistaminen. Järjestelmän uudistaminen mahdollistaa huoltokohteiden tehokkaan ennakoinnin ja edistää parannuskohteiden tunnistamista mm. raportoinnin ja seurannan avulla. Järjestelmän käyttöönotto on ajankohtaista kesällä 2024.
Epävakaus maailmantaloudessa heijastuu edelleen myös Westenergyn kunnossapitotoimintaan. Erityisesti erityistöistä pyydettyjen tarjousten saaminen on viivästynyt ja tuotteiden toimitusajat ovat pidentyneet. Myös tarvikkeiden hinnat muuttuvat verrattain nopeasti, mikä on pitkittänyt ostoprosesseja. Hyvällä suunnittelulla olemme pyrkineet varautumaan näihin epävarmuustekijöihin.