Olemme onnistuneet pitämään laitoksen haastavissakin tilanteissa hyvin toimivana ja käyttöasteen hyvänä – 94,5 %.
Vuotta 2023 voi luonnehtia tapahtumarikkaaksi ja myös haastavaksi ajanjaksoksi. Elämme voimakkaasti muuttuvassa maailmassa, ja muutokset ovat heijastuneet myös Westenergyn toimintaympäristöön. Energiamurros on tuonut haasteita energian tuotantoon ja toimituksiin, ja muutokset energiaympäristössä ovat tällä hetkellä lähes päivittäisiä. Myös jätemarkkinat ovat olleet Suomessa murroksessa viime vuosina, kun jäteperäiset jakeet ovat korvanneet kivihiiltä, turvetta ja osittain myös puuhaketta energiantuotannossa. Myös kierrätystavoitteet ovat varsin kunnianhimoiset. Energiana hyödynnettävän jätteen laadun ja määrän hallinta on muuttunut aiempaa haasteellisemmaksi, ja muutosten myötä myös Westenergyn on oltava entistä huolellisempi sen suhteen, mitä jätejakeita pystymme laitoksessa käsittelemään. On otettava huomioon sekä ympäristöluvan asettamat velvoitteet että laitoksen kestävä ja turvallinen käyttö. Haasteista huolimatta vuotta 2023 voidaan pitää varsin onnistuneena. Olemme onnistuneet pitämään laitoksen haastavissakin tilanteissa hyvin toimivana ja käyttöasteen hyvänä – 94,5 %. Tuotimme 386 gigawattituntia kaukolämpöä ja 82 gigawattituntia sähköä.
Toimintaympäristön muutosten vuoksi myös Westenergy on alkanut selvittää mahdollisuuksia tuontijätteen hyödyntämiseksi kunnallisen yhdyskuntajätteen rinnalla. Kierrätykseen soveltumaton jäte on yhä ongelma useissa Euroopan maissa, ja kaatopaikkasijoitus onkin vielä varsin yleistä Euroopassa. Myöskään kaukolämmön tuotannolle ei ole tarvetta tai infrastruktuuria samalla tavalla kuin Pohjoismaissa. On järkevää siirtää vaikeasti kierrätettävissä oleva materiaali sinne, missä se pystytään hyödyntämään korkealla hyötysuhteella ympäristövaikutukset huomioiden sekä jalostamaan jäännöstuotteet hyötykäyttöön. Ilmasto on yhteinen eikä rajoitu valtioiden rajoihin, joten on järkevää pyrkiä ratkaisemaan jäte- ja energiahuoltoon liittyviä haasteita Euroopan laajuisesti. Westenergyllä on erinomainen mahdollisuus olla osa tätä ratkaisua.
Tavoitteemme on, että jo muutaman vuoden kuluttua myös energiantuotannossa syntyvä hiilidioksidi otetaan talteen ja jalostetaan hyötykäyttöön.
Teemme paljon työtä sen eteen, että jäte hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti ja että energiantuotantoprosessin jälkeen jäljelle jäävät materiaalit ohjataan hyötykäyttöön. Tavoitteemme on, että jo muutaman vuoden kuluttua myös energiantuotannossa syntyvä hiilidioksidi otetaan talteen ja jalostetaan hyötykäyttöön. Viime vuoden lopulla hiilidioksidin talteenottohankkeemme ottikin merkittäviä harppauksia eteenpäin. Teimme aiesopimuksen CPC Finland Oy:n ja Prime Capital AG:n kanssa täyden mittakaavan hiilidioksidin talteenottolaitoksen rakentamisesta, ja tämän vuoden alussa perustimme hanketta eteenpäin vievän hankeyhtiön, ECCU Oy:n. Hiilidioksidi tullaan toimittamaan Koppö Energian power-to-x-laitokseen Kristiinankaupunkiin, missä se hyödynnetään synteettisen metaanin tuotannossa. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi hankkeelle 20 miljoonan euron suuruisen energiainvestointituen varsin nopeassa aikataulussa, mikä on hyvä osoitus siitä, että hiilidioksidin talteenotto on se suunta, johon laitoksen toimintaa on järkevää kehittää. Kyseessä on merkittävä investointi, mutta usko hankkeen kannattavuuteen on korkealla. Hankkeella tulee olemaan merkittävä positiivinen ilmastovaikutus sekä vahva vaikutus kestävän kiertotalouden kehitykseen Euroopassa.
Hankkeella tulee olemaan merkittävä positiivinen ilmastovaikutus sekä vahva vaikutus kestävän kiertotalouden kehitykseen Euroopassa.
Vaikka Westenergyn toimintaympäristö on muuttunut aiempaa haastavammaksi, koen, että Westenergyllä on hyvät edellytykset pärjätä muutosten keskellä. Viime vuonna uudistimme Westenergyn organisaatiota, jotta meillä olisi paremmat mahdollisuudet vastata haasteisiin. Kunnossapidon, tuotannon ja turvallisuusjohtamisen toimenkuvat pyrittiin selkeyttämään ja eriyttämään, ja tämä onkin selkeyttänyt vastuunjakoa. Olemme ottaneet käyttöön myös uuden välivarastokentän ja -hallin, ja hankimme vuoden aikana kokemusta jätteen paalauksesta ja paalien purkamisesta. Nämä kokemukset ovatkin hyödyllisiä mahdollisen tuontijätteen käsittelyssä tulevaisuudessa.
Edustamamme ala toimii haastavassa ja nopeasti muuttuvassa regulatiivisessa ympäristössä. Siksi pyrimme käymään dialogia päättäjien kanssa kotimaassa ja EU:ssa. Edunvalvontatiimimme sai kaivattua lisävahvistusta viime vuoden aikana, ja olemmekin tehneet onnistuneesti aktiivista edunvalvontatyötä ja samalla myös oppineet paljon.
Myös Westenergyn kokoisessa organisaatiossa IT-johtaminen ja kyberturvallisuus ovat keskeisessä roolissa, ja tälläkin saralla olemme kehittäneet toimintaamme ansiokkaasti viime vuosien aikana. Yhä useampia asioita hallitaan sähköisesti erilaisten järjestelmien avulla. Järjestelmät muodostavat tärkeän osan työn hallintaa, ja niiltä odotetaan luotettavuutta ja helppokäyttöisyyttä. Vuoden mittaan olemme kehittäneet HR-, kunnossapito- sekä taloushallinnon ja sopimustenhallintajärjestelmiämme.
Viime vuoden alussa Westenergyn omistuspohja laajeni ja yhtiön toiminta-alue yhtenäistyi, kun Ab Ekorosk Oy liittyi yhdeksi yhtiön osakkaista. Westenergyllä on nyt osakkainaan seitsemän kuntaomisteista jätehuoltoyhtiötä. Haluan kiittää kaikkia omistajayhtiöitämme, Vaasan Sähkö Oy:tä sekä muita yhteistyökumppaneita hyvästä yhteistyöstä kuluneen vuoden aikana.
Teemme työtä toimivan kiertotalouden edistämiseksi, ja haluamme omalla panoksellamme viedä jäte-energia-alaa kohti ympäristön ja ilmaston kannalta kestävämpiä ratkaisuja.
Teemme työtä toimivan kiertotalouden edistämiseksi, ja haluamme omalla panoksellamme viedä jäte-energia-alaa kohti ympäristön ja ilmaston kannalta kestävämpiä ratkaisuja. Jatkamme määrätietoista työtämme näiden tavoitteiden saavuttamiseksi myös vuonna 2024.
Olli Alhoniemi
Toimitusjohtaja